Friday, April 29, 2011

consequences







"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama
Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk).."

(QS Al-Alaq, 96:1)









Monday, April 25, 2011

Tips sebelum exam!!




Doa memulakan ulangkaji



اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi,
ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu,
hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”



......


Doa selepas mengulangkaji



اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu.
Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”







--> credit to Mohd Fuad a.k.a BOB!! (^__^)v





Sunday, April 24, 2011

kite bako je!! kite bako!!



[sigpic8092_11[4].gif]
"kite bako je!! kite bako!!"

huh?? (O_o) amende la si aton ni merepek ni..
mhaha..bukan ape..di tengah2 study week ni..
[erk?! study week la sangat!! dah ade yang start exam aton ooii]
kekadang, kata2 pembakar semangat amatlah diperlukan..
sooo, kat sini..saya ingin berkongsi beberapa kata semangat
yang mungkin dapat membako semangat study kalian..zaass!!



"Hidup memerlukan pengorbanan.
Pengorbanan memerlukan perjuangan.
Perjuangan memerlukan ketabahan.
Ketabahan memerlukan keyakinan.
Keyakinan pula menentukan kejayaan.
Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."




"Ingatlah tidak ada arang batu yang menjadi intan tanpa melalui
tekanan demi tekanan. Hidup yang melalui kesukaran dan dugaan adalah
untuk menjadikan kita lebih kuat dan lebih memahami orang lain. Cuma hati
yang pernah dilapah yang boleh merasa besarnya erti kasih dan sayang sesama manusia."






Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita,
kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang..
Tapi pandanglah semua itu ke hadapan,
pandanglah masa depan kita..



MySpace
notakaki:
ok fine!! tak cukup lagi?? hah, pi la intai2 kat SINI ye..
WHAT?!! still masih kurang?? ish..ish..ish..nah..amek ni!!
kalau masih tak terbako semangat study tu..
tak tahu laaaa...LINK ini ha.. =)

(^___^)v









Thursday, April 21, 2011

Jiwa kacau




MySpace

JIWA KACAU?? apakah??!
aarhh!! aku benci akan perkataan itu..
tetapi, perasaan itu sekali lagi menjengah ke dalam diri..
sukar untuk diluahkan...payah untuk ditafsirkan..

adakah kerana exam juz' around the corner?
itu hanyalah sekadar alasan yg sama sekali tak dapat diterima akal..

tetapi..sungguh~~
sudah sekian lama tidak bertanya khabarnya..
telah sekian lama tidak berhubung dengannya..
aku hampir2 tidak merasai kehadirannya..


Apa khabar hati??
Apa khabar iman??

.....

tepuklah dada,
tanyalah diri..







"Wahai Tuhan yang membolak-balikkan sekalian hati,
tetapkanlah hatiku atas agamaMu.."
(--_--) ameen ya Robbal a'lamin~





Tuesday, April 19, 2011

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011 (PBAKL '11)







MySpace
Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011
(PBAKL 2011) akan bermula pada 22 April sehingga 1 Mei,
bertempat di Dewan Tun Dr. Ismail, PWTC..

Jangan Lepaskan Peluang Ini!!


notakaki:
Hlovate!! yezza~

5 tahun 5 bulan? --> beres!!
Tunas? --> setel!!
[Aa+Bb]?? --> check!!
Versus?? --> mantop!!
err..err..ape lagi yg xada ek?
haaa..Rooftop Rent dgn Pelangi blom ade lagi..
huhuhu~ (^___--)v





Sunday, April 17, 2011

you and i see..




Harapan Pada Ayah Ibu
by U.N.I.C

Wahai ibuku wahai ayahku
Didiklah kami semua
Ajarlah kami asuhlah kami
Mengenal tuhan Yang Esa

Bantulah kami hidup akhirat
Hidup akhirat yang lebih utama
Sedarkanlah kami
Akan tipu daya dunia

Bimbinglah kami asuhlah kami
dengan penuh kasih sayang
Segala apa kesalahan kami
Dibetulkan dengan bijaksana

Perkataan maki harus jangan digunakan
Kerana ia menyalahi sunnah rasul mulia

Tunjukkanlah kami dengan akhlak mulia
Agar mudah kami mencontohinya
Jangan macam ketam yang berjalan bengkok
Ia mengajar anaknya berjalan lurus

Wahai ibuku wahai ayahku kasihanilah kami
Bimbinglah kami mengikut cara sunnah nabi
Janganlah kami dididik secara yang rugi
Kami akan rugi di dunia dan di akhirat

*Kenalkanlah kami hidup di dunia yang menipu
Asuhilah kami cintai akhirat yang abadi
Akhirat utama dari dunia yang fana
Dunia menipu merosakkan manusia

Itulah harapan kami kepada ayah dan ibu
Ayah ibu janganlah kau berkecil hati
Kami memohon ribuan ampun dan maaf padamu
Disertakan doa kesejahteraan kepadamu ayah dan ibu

(Ulang dari *)

Itulah harapan kami pada ayah dan ibu
Itulah harapan kami ayah ibu






notakaki:
oraite..TAKE NOTE!!
entri kali ini bukanlah sempena
Fathers' Day mahupun Mothers' Day..
sekian terima kasih~ =)





Thursday, April 14, 2011

dedicated to kakashi-fan~


smoga tercapai segala impian...
moga dipermudahkan segala urusan..
semoga dipanjangkan usia..
smoga dimurahkan rezeki..
smoga bahagia & berjaya di dunia jua akhirat~

org dedicated lagu
"SAHABAT SELAMANYA"
utk murni...hihi


MySpace



p/s : okai!! murni..pic telah berubah...hehe~ (^_--)v
okeh!! SELAMAT HARI TUA jue kpd kembar murni...
Afiq a.k.a "Fiqrie Skeleton"







Sunday, April 10, 2011

yosh!! ganbatte~





MySpace
minna-san!! ganbatte kudasai~
YOSH!!!


"ya ALLAH!!
berikanlah kepadaku manfaat
ke atas segala yang telah Kau ajarkan..
dan ajarkanlah kepadaku apa yang
memberi manfaat..
dan tambahkanlah ilmuku..
syukur kepada-Mu atas segala perkara..
Aku memohon perlindungan-Mu
daripada keadaan ahli neraka..
ameen ya Robb"


-riwayat al-Tirmizi-








Thursday, April 07, 2011

Rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain..







orang dolu-dolu kata

"...Rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain..."

okai..ni memang sangat berkait dengan entri kali ni..

dipendekkan cite nye....antara 3 ni, korang PREFER guna yang mane?

cer cite nape korang suka gune yang tu...

[psst!! antara 3 ni je tau...safari tak termasuk..TAKE NOTE!! haha]






Chrome ?




Firefox ?




Opera ?




MySpace
hmmmm...
lappy saya ni prefer mane2
yang available pada masa itu...(^_^)v~



Saturday, April 02, 2011

Sabar itu indah..Sabar itu perlu...






Dengan SABAR,
seorang guru mampu terus menjadi seorang guru
walau berhadapan dengan pelajar yang bermacam karenah..

Dengan SABAR,
seorang ibu mampu membesarkan anak2 yang ramai
walaupun mereka sangat nakal ketika kecil..

Dengan SABAR,
hubungan persahabatan terus berkekalan
walaupun kadang2 dalam bersahabat, kita selalu
diuji dengan sikap rakan yang mengundang rasa kecil hati..

Dengan SABAR,
ramai manusia telah berjaya menjadi orang hebat
kerana berjaya melalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu..


...........................................



Tanpa SABAR,
bilangan guru akan berkurang kerana ramai orang
yang tidak sanggup lagi menjadi guru untuk melayan karenah
pelajar yang kadangkala mengundang rasa marah & sedih di hati..

Tanpa SABAR,
anak-anak kecil akan membesar dalam keadaan yang tegang tanpa
kasih sayang kerana tiada lagi sifat sabar dalam diri ibu bapa sepanjang
membesarkan anak2 kecil yang masih tidak mengerti..

Tanpa SABAR,
hubungan persahabatan tidak lagi seindah yang dirasakan sekarang
kerana setiap orang tiada lagi sifat sabar dalam diri yang mendidik
hati berlapang dada dan saling memaafkan..

Tanpa SABAR,
tiada lagi lahirnya orang-orang hebat kerana semua orang tidak
lagi sanggup menghadapi kesukaran ketika belajar &
berputus asa saat2 diuji dengan kesukaran..




bicara.ku.sendirian:

MySpace

ya Robb!!
kami bersyukur ke hadrat-Mu..
akhirnya, telah Kau permudahkan kami untuk melalui
satu minggu ini..pelbagai rintangan & ujian telah Kau berikan..
pelbagai pengajaran yang telah kami pelajari...
moga segala yang buruk itu tidak akan berulang lagi...
ameeen..ya Robbal 'alamin~






combat position