Wednesday, August 10, 2011

Kitab Cinta



bismillah..

malam tadi, alhamdulillah dengan izin-Nya
remote control tv telah membawa
ku ke satu rancangan di tv Al-Hijrah..

terpaku seketika melihat rancangan yang muncul..
bukan hanya seketika, tetapi sehingga habis
rancangan tersebut..

sejurus setelah habis cerita itu...terus aku mendapatkan
google untuk mengetahui lebih lanjut..

jom!! kita tengok trailer cerita tu..
zasss~~ (^_--)v




setelah diselidiki..cerita ini juga seperti
Ketika Cinta Bertasbih, Ayat-Ayat Cinta, Dalam Mihrab Cinta
dan juga cerita-cerita lain yang telah diadaptasi daripada novel..
apa yang berbeza adalah, cerita ini merupakan gabungan
pelakon Malaysia & Indonesia.. =)


[nak tahu SINOPSIS? meh scroll bawah ni]


Sinopsis cerita "Kitab Cinta"

Sebuah drama yang diinspirasi dari Kisah Nabi Yusuf.
Di mana lokasi akan dilakukan di Malaysia dan Acheh, Indonesia. Seorang gadis bernama Mustika seorang pelajar di Universiti Islam Malaysia yang cantik dan sosial. Dia sememangnya tidak berminat belajar di situ apatah lagi terpaksa untuk memakai tudung. Dia sering ditegur kerana pemakaiannya yang melanggar etika Universiti.

Satu hari, Mustika telah di pilih oleh pihak Universiti
untuk dihantar membuat tesis semesta akhir mengenai pembagunan manusia di Acheh dan menetap di kampung Cot, Meulaboh Acheh selama 3 bulan. Di kampung itu, tinggalnya seorang jejaka tampan bernama Wali Hanafi bersama ayahnya, yang bertugas sebagai ustaz di sebuah pesantrean. Berbagai peristiwa yang menarik berlaku sepanjang berada di sana yang membuatkan secara tidak langsung Mustika mula berubah dan tanpa disedari dia juga mula menyukai Wali.




kalau korang rasa macam nak tengok cerita ni..
jom download kat [sini] ataupun pegi
je cari kat U-tube sana..hehe~


MySpace
notakaki:
hmmm..sesetengah orang lebih sukakan
novel daripada cerita..ade sesetengah
pula lebih suka menonton daripada membaca..
dan, rasa-rasanya..aku adalah golongan yang ke-2 itu.. :)






20 comments:

ArulchelseA said...

macam manrik je..

aton said...

yup! tgk trailer nmpk menarik..jom tgk dari mula smpai habes..bru boleh bg komen~ :)

Nuraizat said...

ko pon tgk cite n? hahaha baik tgk cite n dr tgk cite tahajjud cinta yg tepape tah tu =.=

aton said...

hahaha...betul3~
aku pon rase cite ni better than Tahajjud Cinta... (^^,)

..بنت يوسف.. said...

bunyi cm best je...

dah tgk filem KCB? KCB spesial ramadhan & KCB meraih ridho Ilahi...? best cite ni..suke sgt...

kalau blm tgk...tgk tau! hee.h.e..

aton said...

yup! best atau x best..kene tgk dulu la akak..hehe~ :)

saya dah tgk KCB yg movie tu je...
yg spesel ramadhan dgn meraih ridho Ilahi blom berkesempatan lagi..

insya-Allah~~ (^_^)v
nk sgt2 tgk..tp, xde dlm lappy..so, kene download la gaya nya..haha

MR. MIND said...

ni cerita indon ke melayu?

aton said...

arahan Erma Fatimah..tapi, pelakon nya bergabung Indonesia & Malaysia...so, xtau la nk kate cite ape....cite gabungan kot faiz..haha :)

Anonymous said...

macam geli je...
haha




-Anon315-
ps: 9868 tau tak no pe?
hehehehe

aton said...

macam geli?? (O_o)
laaa..KCB layan pulak..cite ni xlayan? haha..
[masing2 punye pndangan mestilah berbeza..klw sama, xkalerful la dunia ni..hehe]


ps: sgt tahuuuu~ :)

Maria..... said...

aton hari ni baru tengok cerita ni,jalan cerita menarik jugak,thanx 4 sharing this entry,sbb entry ni ,tergerak hati sy nak bkak tv alhijrah mlm ni....biasanya buka xnmpak iklan utk cerita kitab cinta ni..huhu..bca entry ni baru tahu....=)

Anonymous said...

haha...
KCB? tgk smpi ep8 kot,
pastu tgk balik mcm byk sgt je...
tanpe lengah2, tekan button "bwh_ENTER" + "atas_HOME". hehe~

ceh...
cam kenal je ayat tu dtg dari mane...


-Anon315-

aton said...

@};- Maria.....

ur welkam...agak best kn..kn??
jln cite ni pon, lagi better drpd Tahajjud Cinta.. :D hehe

aton said...

@};- Mr. Anon

episod 8 dh "SHIFT" + "DELETE" all?
ish3!! ape la..asal tak burn kan kat CD, then anta kat uma aku?? (O_o) ish3~ [hehe]

dtg drpd blog kak Ika kot.. (^^,)

Anonymous said...

haha...
rase ny mmg da bekali-kali minx alamat umah, tp org tu je yg xbagi. takut ade rombongan plak yg dtg la katakan~~

-Anon315-

aton said...

err..nak seribu daya, x nak seribu dalih... ^^,
kate boleh dpt kn drpd kwn2 aku? so, try + test + cube la carik.. (^__^)v

Hami Asraff said...

Assalamualaikum. Terima kasih berkongsi. Moga cerita begini diteruskan. Setakat ini Ketika Cinta Bertasbih masih menjadi filem terbaik di hati :)

aton said...

wa'alaikumsalam..
sama-sama...insya-Allah~
moga lebih mendatangkan kebaikan daripada keburukan..
yup!! KCB still the best~
sokong juga.. :)

.::: mr IQ :::. said...

macam menarik...
tp takut2 sikit nak tengok filem malaysia.. sebab kebanyakannya filem malaysia, org nya x berapa faham islam. Selalu yang jadi hanya, filem berperisa islam.

(perisa= campuran bahan kimia mengahasil perisa rasa yang sama seperti rasa buah yang asal).

Tapi sebenarnya TIDAK. Moga2 filem ini bukan dikalangan filem itu.

aton said...

amat sokong kata2 anda~
kebanyakannya filem malaysia mmg begitu..bkn nk condemn filem tanahair sendiri, tapi itulah hakikat~
jadi, kpd pengarah2 filem sekalian..
setiap teguran meski ditelan walaupun pahit..

:)



combat position